Autentificare
Nume Utilizator :

Parola:


Parola veche :

Parola noua:

Parola noua:

Navigare

Diverse

Anuntul dvs. aici
Luati legatura cu reprezentantii Primariei Ciofrangeni pentru a publica anunturi in acest spatiu.

România are, după 147 de ani, un nou Cod Civil, care a intrat în vigoare din 1 octombrie, ministrul Justiţiei declarând că aceasta este o lege a libertăţii, a egalităţii, gândită pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de cooperare, decât de dispută şi confruntare. Sursa Mediafax

Anunturi

Luati legatura cu reprezentantii Primariei Ciofrangeni pentru a publica anunturi in acest spatiu. Anuntul dvs. aici

Istorie

Din cercetarea unor documente emise de cancelarii domnesti s-a tras concluzia ca inca de pe vremea lui Vlad-Tepes(1456-1462) denumirea localitatii a fost atestata documentar.
La 01 septembrie 1499 Radu Voievod, fiul lui Vlad Calugarul, intareste mosia ce se cheama Ciofrangeni"sa-i fie lui Stan pentru ca asa a fost hotarata mai dinainte din zilele lui Voda Tepes"
O alta atestare documentara este cea din 28 oct. 1528 cand printrun inscris de Cancelarie, Radu Voievod?( de la Afumati) "domn a toata tara Ungaro-Valahie, fiul marelui Radu Voievod atesta faptul ca asa cum au facut mai multi locuitori din sate invecinate si Stanciul Caruntul de Ciofrangeni a vandut Manastirii Arges ocina sa pentru 400 aspri"
Din spusele unor batrani cat si din scurta monografie intocmita de invatatorul Patroiu Gheorghe se spune ca denumirea de Ciofrangeni ar proveni de la o veche ocupatie a locuitorilor, anume culegerea sofranului planta din care se extragea o vopsea galbena pentru vopsirea naturala a firelor.
Planta si vopselele se vindeau peste hotare sasilor din Transilvania.
De la aceasta ocupatie ar fi derivat " Sofrineni" care apoi Ciofrangeni.
In timpul ocupatiei maghiare din Transilvania populatia din comunele romanesti a fost supusa unor constrangeri economice, religioase si militare.
Una dintre aceste localitati a fost si comuna Jina ai carei locuitori care erau in cea mai mare parte pastori au fugit din satul lor de teama de a nu fi transformati in iobagi.
Majoritatea celor plecati din Jina au ramas la Novaci, altii au continuat catre Vaideeni, iar o alta parte au trecut Oltul gasind conditii favorabile in Ciofrangeni, Oesti, Albesti, Musetesti, Corbi etc.
Satul Ciofrangeni cu derivatele sale de inceput Ciofrangeni-Pamanteni si Ciofrangeni-Ungureni, a fost primul loc de pe teritoriul actual al comunie unde au poposit ce fugiti din comuna Jina Transilvaniei (din Tara Ungureasca de care in acele timpuri apartinea Transilvania)
Denumirile satelor componente ale comunei isi au urmatoarele origini:
- satul Burlusi, si-ar trage denumirea de la unul din primii locuitori ai sai mos Burlea.
- satul Piatra, denumirea lui ar proveni de la Piatra de hotar ce exista si astazi si care pe vremuri despartea patru mosii.
- satul Schitu-Matei denumirea, sa ar proveni de la micul schit infiintat de logofatul Matei.
- satul Lacurile , denumirea de inceput a avut-o Alimanesti si ulterior Lacurile datorita terenului pe care era amplasat (sub Dealul Florestilor).Acest teren era predominat de foarte multe lacuri .
Dupa o perioada de timp locuitorii si-au schimbat locatia construindu-si locuinte in apropierea vaii Topologului.